Z rastlinjaki izboljšujemo pogoje za rast rastlin

Se tudi vi soočate s počasno rastjo vaše zelenjave? Vam vsako leto nekaj sadik paradižnika zamre, zaradi nepravilne temperature in vlage zemlje? Potem so rastlinjaki prava rešitev za vas. Danes naravne razmere in stanje podnebja praktično več ne omogočajo gojenja sadja, zelenjave in ostalih rastlin na prostem. Sploh pri gojenju zelenjave za prodajo, tak način preprosto ni dovolj zanesljiv, hiter in ni profitabilen. Tukaj pa nam na pomoč priskočijo rastlinjaki. Rastlinjaki so nekakšne pokrite hale, s pomočjo katerih izboljšamo pogoje za rast rastlin.

S tem ko je rastlina v zaprtem in kontroliranem prostoru, kot so rastlinjaki, se spremeni predvsem temperatura ozračja, vlaga zemlje, osvetljenost, veter ter fitopatološke razmere. Vse te faktorje lahko z rastlinjaki in nekaj senzorji in pripomočki enostavno krmilimo in vzdržujemo optimalno stanje za rast rastlin. Če se naši rastlinjaki nahajajo bolj na severnih predelih oble, je zaradi nizkih temperatur, zelo važna tudi dobra izoliranost, zato so rastlinjaki tudi dobro opremljeni z močnejšimi ogrevalnimi sistemi.

Če skušamo vzgajati rastline v bolj sušnem predelu, kjer je vlaga v zemlji nižja, bodo rastlinjaki, preprosto, opremljeni z kakovostnejšimi in močnejšimi zalivalnimi sistemi. Glede na podnebne lastnosti in druge dejavnike zemlje, lahko rastlinjaki z dodajanjem potrebnih naprav, vedno vzpostavijo primerno stanje za gojenje rastlin, česar pa brez njih ne moremo doseči. Kot vidimo je uspeh gojenja rastlin z rastlinjaki, za razliko od vzgoje na prostem, povsem odvisen od nas samih in od primerne izbire opreme. V kolikor ne bo izpolnjen le en faktor, ki je pomemben za rast rastlin pa je to lahko že znak ta propad rastlin.